26 Eylül 2009 Cumartesi

KOCAGÖRMEZ



Hülya ablanında sitesinde bahsettiği gibi, kocagörmez Gebze'ye özgü bir börek. Ama tabi birçok yörenin kendine ait, kocagörmez adıyla yapılan, yemeği ve böreği var. Bunlarında neredeyse hepsi etli. Gebze'nin kocagörmezinde ise hiç et yok. Sadece soğanla yapılıyor. Gebzeliler buna neden kocagörmez demişler bilemiyorum ama Egeliler kendi kocagörmezlerine (İnternette yaptığım araştırmaya göre yufkayı pişirip sıcakken üzerine şeker dökerek yapıyorlarmış. Yalnışsa düzeltin lütfen.) kocaya görünmeden çabucak yapıldığı için kocagörmez diyorlarmış..





Malzemeler

2-3 kilo soğan
1 kilo un
1 paket yaş veya kuru maya
kırmızı pul biber (damak zevkinize göre miktarı ayarlanabilir)
(İsteğe bağlı olarak beyaz peynir)
1 çay kaşığı şeker, 2 tatlı kaşığı tuz
süt, yumurta, sıvı yağ

Yapılışı

Öncelikle mayayı ılık su ile açıp karıştırıyoruz ve bekletiyoruz.
1 kilo un içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve şekeri ekleyip, mayayı ilave ederek, ılık su ile ekmek hamuru kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz. (Hamur sıvı olursa un, katı olursa ılık su ekleyerek kıvamını düzenliyebilirsiniz) Yoğurduğumuz hamurun üzerini bir bez ile örterek kabarması için dinlendiriyoruz.

Bu arada soğanları küp küp doğruyoruz. Doğranan soğanlar nekadar iri olursa lezzeti okadar iyi oluyor. Küçük doğrandığında suyunu salıyor ve hamur ıslanmış gibi oluyor. Bu yüzden, soğanları iri doğramaya dikkat ediyoruz. Doğradığımız soğanları sıvıyağda iyice öldürüyoruz. İçine kırmızı pul biber ve eğer beyaz peynir koymadıysanız 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Damak zevkine göre ufalayıp bir çay bardağı kadar beyaz peynirde koyabilirsiniz. Sonra harcımızı soğumaya alıyoruz.

Bu arada, kabaran hamurumuzu bir kez daha yoğurup, harcımız soğuyana kadar tekrar dinlendiriyoruz.

İyice kabarmış ve özleşmiş hamuru ikiye bölüp, bir parçasını yağlanmış tepsiye yayıyoruz. Üzerine soğumuş harcı döküyoruz ve kalan diğer hamuru da bu harcın üzerine yayıyoruz. Tepsideki hamuru, resimde görüldüğü gibi, çok küçük olmayan kareler şeklinde kesiyoruz.

Son olarak sıvı yağ (yarım su bardağı kadar), süt (yarım su bardağı kadar )ve yumurtayı çırparak bir karışım hazırlıyoruz ve bu karışımı hamurun üzerine gezdirip, önceden ısınmış olan fırınımıza veriyoruz. Üzeri kızarınca alıp sıcak servis yapıyoruz.

Görüldüğü gibi tarifi annemden aldığım için, hiçbir ölçü birimi yok:)
Hepsi neredeyse göz kararı ve tecrübeye dayalı..
Ben yaklaşık ölçüleri koymaya çalıştım. Şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun..

4 yorum:

  1. bloğunuz hayırlı olsun..
    bol ğaylaşımlar sevgiler..
    elinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim:)
    tekrar görüşmek dileğiyle, sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. blogunuz hayirli olsun.ellerinize saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Tarif de ismi gibi ilginç... Bloğunuz hayırlı ve de uzun ömürlü olsun. Sevgiler..

    YanıtlaSil